Mobiliteit

Zakelijk een auto importeren als ondernemer

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Dubbele btw

De btw van een importauto is zeker aftrekbaar. Om dubbele btw te voorkomen kun je beter een auto zonder btw kopen in het buitenland en er pas belastingaangifte van doen na de import naar Nederland. Je koopt hem dan als het ware tegen 0% in en zodra de auto in Nederland is betaal je er alsnog de 21% over bij de Nederlandse belastingdienst. Het is namelijk zo dat als je de belasting wel betaalt in het buitenland, dan moet je deze in Nederland nog een keer betalen en is er dus spraken van dubbele btw. Zorg er daarom ook altijd voor dat je er zeker van bent dat de verkoper de auto zonder btw wil verkopen. Als de verkoper alsnog vraagt om de btw, maar dan in de vorm van borg, is het wel belangrijk dat je dit opneemt in de koopovereenkomst. Alleen dan ben je er zeker van dat je je borg meteen terugkrijgt als de auto ingeschreven wordt in Nederland.

Eerste kentekenregistratie

Het is ontzettend belangrijk om in de autopapieren te controleren of de eerste kentekenregistratie (datum eerste toelating) wel juist is. Dit is belangrijk voor de bijtelling en belasting die je over het voertuig betaalt. Een maand verschil maakt niet zo veel uit, maar als het jaren afwijkt kan dat voor veel problemen zorgen. Ben daarom op voorhand al alert op de juiste datum in de papieren.

Controleer altijd je autopapieren bij de kentekenregistratie!

Klimaatvriendelijkheid

Vaak wordt er in advertenties en reclames mooi geadverteerd over de co2 uitstoot, maar in de praktijk blijkt dat dit niet altijd overeenkomt met de papieren. De gecombineerde co2 uitstoot op de papieren heeft een direct effect op je belasting en bijtelling. Het is daarom dus erg belangrijk dat je deze op voorhand controleert.

Documenten

Voor een btw-vrije aankoop heb je de volgende documenten nodig:

Geldig btw-nummer

Uittreksel KVK

Kopie van paspoort

Je moet wel zelf de tekenbevoegdheid hebben en genoemd worden in het uittreksel van de KVK.

Transport

Voor het transport naar Nederland heb je een uitvoerteken nodig. Het is echter niet toegestaan om hier in Nederland mee te rijden dus eenmaal in Nederland moet je een nieuw kenteken aanvragen. Een andere optie is om de auto te laten vervoeren met een vrachtauto om te voorkomen dat de douane opmerkt dat je met een uitvoerteken rijdt.

Er komt dus best veel kijken bij het importeren van een zakelijke auto en het is dan ook sterk aan te raden om je er eerst goed in te verdiepen voordat je daadwerkelijk je besluit neemt.

Wil je meer te weten komen over het importeren van auto's als onderneming?
knop
Lees ook deze Best Practises