Mobiliteit

Het wagenpark van je onderneming verduurzamen? 5 dingen om rekening mee te houden!

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Op dit moment wordt verduurzaming steeds belangrijker en als onderneming kun je er dan ook bijna niet aan ontkomen. Een goede manier om te verduurzamen is door je wagenpark aan te passen. Je kunt er bijvoorbeeld als onderneming voor kiezen om elektrische leaseauto’s aan te bieden om uitstoot te verminderen. Er komen echter wel verschillende complicaties bij kijken die je zeker mee moet nemen in je overweging. Hieronder staan 5 dingen waar je op moet letten bij verduurzaming van een wagenpark.

Verduurzaming wordt steeds belangrijker en als onderneming kun je er dan ook bijna niet aan ontkomen.

1. De kosten

Op de korte termijn zijn elektrische auto’s in kosten niet voordeliger dan traditionele auto’s omdat ze in aanschaf nog altijd duurder zijn. Toch kunnen ze op lange termijn wel veel voordeliger zijn omdat elektrisch rijden ongeveer de helft goedkoper is dan rijden op benzine of diesel. Daarnaast brengen elektrische auto’s ook belastingvoordelen met zich mee. Tot 2025 hoef je namelijk geen aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting te betalen. Verder bespaar je met elektrische auto’s ook op kosten zoals onderhoud en APK. Op lange termijn kan verduurzaming van je wagenpark dus erg voordelig zijn in de kosten.

knop

2. Beschikbaarheid

De toenemende populariteit van elektrische auto’s heeft er ook voor gezorgd dat er steeds meer worden geproduceerd. Toch is er op dit moment nog niet genoeg capaciteit om op een volledig elektrisch wagenpark over te gaan. Er worden wel steeds meer nieuwe modellen ontwikkelt waardoor die mogelijkheid er in de toekomst waarschijnlijk wel is. Daarnaast heeft Nederland ook de meeste laadvoorzieningen van Europa. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat de elektrische auto’s over een paar jaar de Nederlandse snelwegen domineren.

3. Bereik

Met elektrische auto’s kun je met een volle accu minder ver rijden dan met reguliere auto’s. Ook kan het koude weer de capaciteit beïnvloeden. Desalniettemin kunnen elektrische auto’s tegenwoordig met een volle accu 300km rijden. Ook zijn de fabrikanten volop bezig met het verhogen van dit getal. Toch is het wel belangrijk om als onderneming na te gaan of je werknemers veel in de auto zitten en lange ritten moeten maken. Als dit het geval is moet er nagedacht worden over de toegankelijkheid van laadpunten.

knop

4. Opladen

Opladen hoeft niet altijd een probleem te zijn. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren de route uitstippelen en daarbij meteen bepalen waar de oplaadpunten zitten. Hierdoor is de chauffeur er zeker van dat er een mogelijkheid is om de auto op te laden. Ook zijn er verschillende apps waarop je de dichtstbijzijnde oplaadpunten kunt vinden. Je kunt eventueel zelfs oplaadpunten op kantoor aanbieden. Dit is niet alleen handig voor je eigen personeel, maar ook voor klanten die eventueel met een elektrische auto komen.

5. Medewerkers

Als laatste is het belangrijk dat de nieuwe modellen ook passen bij de rest van het wagenpark. Houd hierbij vooral rekening met de mening van het personeel dat in deze auto’s zal gaan rijden. Het is namelijk wel belangrijk dat de overstap geen invloed heeft op de werkzaamheden. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de huidige routes die afgelegd worden en kijken welk model elektrische auto daar het beste op aansluit.

Het verduurzamen van je wagenpark is dus zeker een goede optie als je een klimaatvriendelijkere onderneming wil zijn. Er komen zeker wel een aantal dingen bij kijken en het is dan ook belangrijk om serieus met deze overweging om te gaan. Hopelijk heb je nu een beter beeld van de voor- en nadelen die erbij komen kijken en kun je de juiste beslissing maken voor jouw onderneming.

Lees ook deze Best Practices