Mobiliteit

Waarom een mobiliteitsbudget geschikt is voor jouw onderneming

Auteur

Volg ons op social media!

Waarom een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget, oftewel een mobiliteitsvergoeding is wellicht interessant voor je onderneming. Dit budget houdt in dat werknemers hun reiskosten kunnen dekken doordat ze elke maand een specifiek bedrag krijgen. Hiermee kunnen ze zelf kiezen hoe ze reizen. Denk bijvoorbeeld met een nieuwe auto die ze zelf gekocht hebben, een leaseauto of zelfs met het openbaar vervoer. Het bedrag kan gebruikt worden voor woon- werkverkeer, maar ook bijvoorbeeld voor ritten naar klanten. Het bedrag dat overblijft van het mobiliteitsbudget mag de werknemer zelf houden. Wanneer er een tekort blijkt te zien, leggen ze zelf het bedrag bij. Zo kunnen de werknemers zelf kiezen hoe duur zij willen rijden op basis van hoeveel ze rijden.

Wil je jezelf meer verdiepen in een mobiliteitsbudget?
knop

Voordelen werkgevers

Het is gebleken er bewuster nagedacht wordt over rijgedrag door medewerkers op het moment dat je kiest voor een mobiliteitsbudget voor je onderneming. Hierdoor zullen je werknemers veel bewuster en milieuvriendelijker rijden. Andere voordelen van een mobiliteitsbudget voor jou als werkgever zijn:

  • Inzicht in de kosten.

Je komt nooit voor verassingen te staan omdat je van tevoren kunt bepalen hoeveel je mobiliteitsbudget is en dus ook weet hoeveel je per werknemer kwijt bent aan mobiliteitskosten. De kosten zijn dus goed beheersbaar.

  • Geen leasecontracten.

Dit betekent dat wanneer er een werknemer weggaat, je niet vast zit aan een leaseauto die overbodig is.

  • Duurzaam imago

Werknemers plannen bewuster hun ritten en zullen onnodig zakelijk verkeer mijden. Hierdoor zal jouw onderneming vol zitten met bewust rijdende werknemers.

Voordelen werknemers

Voor de werknemers zelf zijn er natuurlijk ook voordelen, zoals:

  • Keuzevrijheid

De werknemer kan alles zelf bepalen. Ze kunnen zelf kiezen of ze van het geld een nieuwe auto kopen, een willen auto leasen of misschien wel een ov-kaart.

  • Controle over kosten

De werknemer kan zelf kiezen of hij met het openbaar vervoer wil gaan en geld wil overhouden van het mobiliteitsbudget of juist geld wil bijleggen om een duurdere auto te rijden. Daarbij kunnen ze ook letten op hoeveel kilometers ze rijden.

  • Geen bijtelling

Werknemers hoeven zich niet druk te maken over bijtelling.

Heb je vragen over mobiliteitsbudget?
knop

Een passend mobiliteitsbudget berekenen wordt meestal gedaan doormiddel van de huidige vervoerkosten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een jaarlijks of maandelijks bedrag. De praktijk laat zien dat bedrijven die gaan voor een mobiliteitsbudget goed inspelen op huidige ontwikkelingen zoals de flexibiliteit van thuiswerken.

Lees ook deze Best Practices!