Mobiliteit

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Je hebt de stap gezet om voor jezelf te beginnen en wil nu doorpakken door een bedrijfsbus te gaan leasen. Hierbij heb je de keuze tussen operational en financial lease. Hierdoor kun je een degelijke auto rijden, zonder in één keer een flinke smak geld op tafel te hoeven leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan occasion lease. Voordat je daadwerkelijk een bedrijfsbus kunt gaan leasen, is het goed om de ‘spelregels’ te kennen. Hierbij is vooral het verschil tussen financial lease en operational lease belangrijk.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Financial lease in een notendop

Als het gaat om de keuze tussen financial lease en operational lease geven veel ondernemers de voorkeur aan financial lease. Dit wil zeggen dat je als ondernemer een lening afsluit bij een leasemaatschappij om zo je bus te kunnen financieren. Deze lening betaal je maandelijks terug door middel van aflossingen en rente.

Ondanks dat je de bedrijfsbus bij financial lease dus niet koopt, ben je wel economisch eigenaar van de wagen en mag je de bedrijfsbus op je balans bijschrijven. Dit wil zeggen dat je de bedrijfsbus mag gebruiken, maar ook dat je economisch verantwoordelijk bent voor de wagen.

Wat is het voordeel van financial lease?

Bijkomende zaken, zoals onderhoud, belasting en verzekeringen, moet je bij financial lease zelf regelen en ook uit eigen zak betalen. Aan de ene kant vervelend, maar aan de andere kant misschien juist wel voordelig. Je hebt op deze manier namelijk veel van de kosten zelf in de hand. Zeker als het gaat om onderhoudskosten. Je bent niet verplicht om naar een specifieke garage te gaan en kunt er zelfs voor kiezen om je wagen niet door een dure monteur te laten repareren, maar om dit zelf te doen als het nodig is. Dit is bij operational lease namelijk niet mogelijk.

Naast financial lease bestaat er ook operational lease. De voordelen van deze vorm van leasen lees je hier.

Financiële voordelen bij financial lease

Een groot verschil tussen financial lease en operational lease is dat er bij financial lease enkele belastingvoordelen te behalen zijn die je bij operational lease niet hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de investeringsaftrek, het fiscaal afschrijven van de bedrijfswagen, de renteaftrek en de BTW-teruggave? We leggen de verschillen tussen operational en financial lease hieronder nog wat beter uit.

1. De investeringsaftrek

Om je bedrijf te laten groeien, moet je investeren. Dit doe je bijvoorbeeld door een nieuwe bedrijfsbus te leasen. Omdat deze investering je bedrijf hopelijk voor een langere periode helpt, gunt de overheid je een belastingvoordeel: de investeringsaftrek. Je mag de investering die je gedaan hebt bij het leasen van je wagen namelijk van je winst aftrekken. Doordat je winst hierdoor lager uitvalt, betaal je minder winstbelasting. Winnen, toch? Mocht dit toch nog een te grote investering voor je zijn, is dat geen probleem. Er zijn namelijk ook vele opties voor occasion lease.

2. Fiscaal afschrijven

Een investering doe je vaak voor een langere periode. Zo lease je een bedrijfswagen met de intentie om hier meerdere jaren de vruchten van te plukken. Je investering wordt met de jaren echter steeds minder waard, totdat je bedrijfswagen is afgeschreven en je deze op een gegeven moment moet vervangen. Dat is natuurlijk onoverkoombaar.

Om deze financiële tegenvaller beter op te vangen, mag je als ondernemer je investering fiscaal afschrijven. Hierbij mag je gedurende 5 jaar elk jaar twintig procent van de af te schrijven waarde van je winst aftrekken. Doe je bijvoorbeeld een investering van €15.000,- en is deze na 5 jaar nog €5.000,- waard? Dan mag je 5 jaar lang elk jaar €2.000,- van je winst aftrekken. Dit geldt als je een bedrijfswagen koopt, maar dus ook als je die financial leaset.De gedachte hierachter is dat je dit bedrag reserveert om de investering in de toekomst te kunnen vervangen. En omdat je ook in dit geval een bedrag van de winst af mag trekken, betaal je nóg minder winstbelasting.

3. De renteaftrek

Over een lening betaal je rente. Bij financial lease leen je als het ware geld om je bedrijfsbus te kunnen financieren. Dit betaal je in termijnen terug. Over het bedrag dat je nog niet terug hebt betaald, betaal je rente. Omdat jij je bedrijfsbus als zakelijke investering hebt gedaan, mag je de rente die je betaalt, aftrekken van je winst en krijg je hier jaarlijks een deel van terug. Dit is dus enkel het geval bij financial lease.

Let wel op: Als je tussentijds extra aflost kan dit gevolgen hebben voor de hoeveelheid rente die je terug kunt vragen. Hoewel het meestal niet voordeliger is om daarom niet extra af te lossen, is het wel goed om dit in de gaten te houden. Financiële tegenvallers achteraf zijn immers nooit leuk.

4. BTW-teruggave

Tot slot kan financial lease je ook BTW-technisch een voordeel opleveren. Over veel kosten die je maakt voor je bedrijf hoef je als ondernemer geen BTW te betalen. Of beter gezegd, je betaalt hem in eerste instantie wel, maar je hebt het recht om deze terug te vorderen.

Ook bij de kosten die je maakt voor je bedrijfsbus mag je de BTW terugvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandstofkosten en onderhoudskosten, Zorg wel dat je altijd van alles een duidelijke en kloppende bon of factuur bewaart. Deze heb je nodig om de BTW terug te kunnen vragen. Mocht je een occasion financial leasen, blijft dit voordeel natuurlijk ook gewoon van kracht.

Let wel op: Bij het financial leasen van een bedrijfsbus moet je vooraf de BTW betalen over het totale bedrag dat je in alle maandelijkse termijnen bij elkaar betaalt. Je betaalt dus in één keer alle BTW, maar mag deze op een later moment terugvragen.

Het einde van je leasecontract bij financial lease

Als je een financial leasecontract aan gaat, is dit vaak voor een periode van 60 maanden, oftewel 5 jaar. Als deze termijn verstrijkt, word jij, na het betalen van de laatste maandtermijn en een slottermijn, eigenaar van de auto.

Hoe hoog deze slottermijn is, bespreek je in overleg met de leasemaatschappij. Bij het bepalen van dit bedrag wordt er rekening gehouden met de geschatte restwaarde van de wagen. De slottermijn zal in de buurt van dit bedrag zitten, maar hij zal nooit hoger zijn.

Het slottermijn betaal je dus samen met het laatste maandtermijn om van je financial leasewagen jouw nieuwe vierwieler te maken. Over dit bedrag betaal je dan ook de hele leaseperiode rente. Dit bedrag blijft immers open staan.

Opnieuw financial lease

Wil je aan het eind van je leasecontract liever een nieuw financial leasecontract afsluiten in plaats van je huidige bedrijfsbus afbetalen? Dat kan! Gebruik het slottermijn als een ruilmiddel. Je wisselt je huidige bedrijfsbus dan in en de inruilwaarde wordt afgetrokken van het slottermijn. Het bedrag dat overblijft, betaal je als aanbetaling voor je nieuwe leasewagen. Zo houd je de aanbetaling van jouw financial leasecontract laag. Of beter nog: hoef je niets te betalen.

Lees ook deze Best Practises
Ondernemingskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!