Mobiliteit

Een hybride onderneming; is dit het einde van ‘de auto van de zaak’?

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Er lijkt een einde te komen aan de auto van de zaak. Voor ondernemingen wordt het steeds voordeliger om gebruik te maken van een mobiliteitsbudget waarmee bijvoorbeeld een ‘fiets van de zaak’ wordt gestimuleerd. De zakelijke leaseauto wordt vervangen door andere opties die kansen bieden voor jouw onderneming om te groeien.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Hybride werken als oorzaak

De auto van de zaak liet zijn zwakke punt zien tijdens de eerste corona lockdown. Veel zakelijke leaseauto’s stonden stil voor de deur doordat werknemers gedwongen thuis moesten werken. Deze verandering doet je afvragen wat de noodzakelijkheid is van een leaseauto van de zaak voor jouw onderneming.

Nu de mogelijkheden weer groeien met corona zijn veel werknemer weer op de weg te vinden. Hoewel het blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur dat onder de grootste werkgevers in Nederland er een verwachting is dat hybride werken de norm blijft.

Ondernemingen hanteren vaak een ‘kilometer-drempel’ die bepaalt of een werknemer in aanmerking komt voor een auto van de zaak.

Met een structuur zoals hybride werken zullen minder kilometers gemaakt worden met de zakelijke leaseauto’s. Door de daling van het aantal gemaakte kilometers zullen steeds minder werknemers in aanmerking komen voor een leaseauto. Voor jouw onderneming kan dit een aantrekkelijke optie zijn om kosten te besparen en om de milieu-impact te verminderen.

Lees hier waarom je nu moet starten met het verduurzamen van je wagenpark >

Mobiliteitsbudget als de oplossing

Het mobiliteitsbudget is om die reden een aantrekkelijke optie voor veel ondernemingen. Dit vastgestelde budget kan in jouw onderneming ingezet worden op de manier die het beste de zakelijke mobiliteit kan realiseren. Zo kan dit budget bijvoorbeeld ingezet worden voor de aanschaf van ‘poolauto’s’. Hierbij wordt een verzameling aan auto’s gedeeld onder werknemers om te gebruiken voor zakelijke ritten.

Het implementeren van een persoonsgebonden budget is voor veel ondernemingen ook interessant. Per persoon wordt dan een mobiliteitsbudget uitgekeerd waarmee zakelijke ritten bekostigd moeten worden.  Dit maakt de medewerkers in jouw onderneming zelf verantwoordelijk voor het budget. Bovendien stimuleert zo’n vast budget per persoon thuis werken of het reizen met het ov.

Fiets van de zaak

Veel ondernemingen willen ook meer duurzame transportatie middelen stimuleren. Zoals bijvoorbeeld reizen met het openbaar vervoer of het aanschaffen van een ‘fiets van de zaak’.

Met de opkomst van elektrische fietsen is het een optie geworden voor veel werknemers om op de fiets naar het werk te komen. Maar de aankoop van een e-bike kan een flinke investering zijn. De aanschaf van elektrische fietsen zou natuurlijk wel door een mobiliteitsbudget bekostigd kunnen worden. Dit zou medewerkers binnen jouw onderneming kunnen motiveren om over te stappen op een ‘fiets van de zaak’. Het Nederlandse weer brengt wel weer een barrière met zich mee voor het fietsen naar werk. Jouw onderneming kan inspelen op de behoeftes van je werknemers door regenkleding te verzorgen of een geschikte kleedkamer vrij te maken in jouw bedrijf.

Zo zorgt het mobiliteitsbudget voor veel mogelijkheden die een zakelijke leaseauto’s overbodig maken in jouw onderneming.

De ‘auto van de zaak’ eruit

De periode van de traditionele ‘auto van de zaak’ is wel voorbij. Het wordt minder aantrekkelijk voor jouw onderneming om leaseauto’s te bieden aan je medewerkers door de opkomst van ‘poolauto’s’ en elektrische fietsen.

Meer lezen over mobiliteit? Bekijk hier de andere artikelen >

 

De contracten van een zakelijke leaseauto passen ook niet altijd meer bij de huidige werkomstandigheden. Zo zijn deze contracten vaak voor vier jaar lang. Wanneer een werknemer dan besluit om voor deze vier jaar weg te gaan dan blijft jouw onderneming achter met deze leaseauto.

Werknemers hebben natuurlijk zelf ook de mogelijkheid om een private lease af te sluiten. Ze betalen dan alsnog een vast maandbedrag maar er staat geen  onderneming meer tussen hun en het leasebedrijf. Bij private lease zit je vaak wel vast aan een langdurig contract. Daarbij ben je ook beperkt in het aantal kilometers dat je mag rijden in een private lease wagen.

Meer artikelen voor jou

Wij van Ondernemingskansen helpen ondernemingen om hun kapitaal te laten groeien of beter te besteden. Dit doen wij door middel een netwerk van specialisten die veel kennis hebben uit het werkveld en anderen daarmee willen helpen. Heb jij vragen over bedrijfsovernames, financieringen, digital, mobiliteit, corona of eventueel een ander onderwerp? Laat het ons vrijblijvend weten!

knop
Ondernemingskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!