Mobiliteit

Waarom je nu moet starten met de verduurzaming van je wagenpark

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt deel uit van jouw bedrijfsvisie. Daarnaast zoek je een manier om kosten te besparen en wil je werken aan het duurzame imago van jouw onderneming. Het verduurzamen van jouw wagenpark is dan een uitstekende stap. Wacht er niet te lang mee. Dan ben jij toekomstige aangescherpte wetgeving voor en profiteer je ook nog van overheidsregelingen. De belangrijkste voordelen op een rij.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

1. Meer business

Een elektrisch wagenpark is een concrete manier om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Door over te stappen op elektrisch vervoer laat jij alle stakeholders en aandeelhouders zien dat de organisatie een bijdrage levert aan een schonere wereld. Ook win jij dankzij een duurzaamheidsbeleid sneller opdrachten omdat steeds meer bedrijven en consumenten daar belang aan hechten.

Leg de verantwoordelijkheid voor het beheer en de beveiliging van jouw bedrijfswagens neer bij een wagenparkbeheerder.
Lees hier meer over mobiliteitsgarantie.

2. Belastingvoordeel

Medewerkers die in een elektrische auto rijden, betalen 18 procent minder bijtelling dan hun collega’s die in een benzine- of dieselauto rijden. Ook zijn de kosten voor het opladen van een elektrische wagen lager. Dat geldt ook voor de cost of ownership. Je bespaart op tankkosten en slijtage en dat scheelt weer in bedrijfskosten.

Meer weten over het toevoegen van een elektrische zakelijke auto ter verduurzaming van je wagenpark? Ontdek de voordelen in dit artikel.

3. Verdien aan laadpalen

De vloot elektrische auto’s waarin jij investeert, maken meerdere laadpalen op kantoorterrein onmisbaar. Ook zijn laadpalen een extra service aan klanten en bezoekers: het is gastvrij en komt jouw reputatie ten goede. En daarbij kost het niet alleen maar geld. Maak je laadpalen beschikbaar voor openbaar laden. Door dan een hoger tarief per kilowattuur te berekenen dan jij zelf voor de stroom betaalt, verdient jouw investering zich langzaam terug.

Maak gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Bij aanschaf van laadpunten kun je door deze regelingen de helft van de kosten aftrekken voor de belasting.

4. Stimulerende overheidsregelingen

Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren, zijn er fiscale regelingen en subsidies die elektrisch rijden aantrekkelijk maken. Zo betaal jij als zakelijke rijder geen aankoopbelasting (BPM) en betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. Ook profiteer jij van MRB-vrijstelling. Andere stimuleringsmaatregelen om milieuvriendelijk rijden interessanter te maken voor ondernemers zijn regelingen als de KIA, MIA en VAMIL. Netto besparingen van 20 tot 30 procent op de aanschafprijs van een bedrijfwagen zijn daardoor geen uitzondering.

Regelingen voor innovatie- en marktontwikkeling

  • De Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) stimuleert innovatie bij het midden- en kleinbedrijf.
  • Ondernemers met een energie-innovatie die kansen biedt op een hoge omzet, werkgelegenheid in Nederland en verkoop in het buitenland kunnen aanspraak maken op de regeling Demonstratie Energie- en klimaatinnovatie (DEI+).

Alle overheidsregelingen

Wil je investeren in openbare laadpalen met een vaste aansluiting? Dan geldt dit jaar een tijdelijke verlaging van het tarief. De verlaging van het tarief is alleen geldig in 2020. Meerdere overheidsregelingen en –subsidies veranderen per jaar. Laat de wetgeving je niet inhalen en maak er gebruik van nu het nog kan.

Profileer je als milieuvriendelijkere partij dan de concurrent en haal meer opdrachten binnen.
knop
Lees ook deze Best Practises
Ondernemingskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!