Financieringen

Zonder kleerscheuren de crisis uit: 5 regelingen voor ondernemers

Leestijd 6 minuten
Auteur

Cashflowproblemen door de maatregelen tegen het coronavirus beïnvloeden ook na de crisis jouw bedrijfscontinuïteit. Voorkom dat jouw korte- en langetermijn liquiditeitsproblemen door elkaar lopen en je het overzicht verliest. Overbrug jouw tekort met hulp van financiële regelingen. We noemen er 5.

1. Hypothecaire lening met aflossing aan het einde

Moeite om de bedrijfspanden te bekostigen? Vraag een tweede hypotheek aan op jouw onroerend goed. Kies voor een termijn van 6 maanden waarbij de aflossingsperiode pas aan het eind start. Met de overwaarde financier je niet alleen de vaste lasten. Ook werkkapitaal zoals salaris op het moment dat de vraag weer toeneemt is zo gecoverd.

2. Factoring wanneer je al een rekeningcourant hebt

Het voorfinancieren van jouw facturen is een uitkomst als je piekmoment in vaste kosten wilt financieren. Zoals vakantiegeld, onderhoudskosten of eenmalige grote uitgaven. En als leverancierskrediet jou niet gegund is en je de inkoop vooruit moet betalen aan jouw aanbieders.

De overheid zette een pakket aan maatregelen in elkaar om bedrijven te steunen en de economische schade te beperken. Zoals de verruimde borgstelling midden- en klein bedrijf (BMKB) en de NOW die in plaats van de regeling voor werktijdverkorting kwam.

Ondernemersregelingen die je moet kennen.

3. Herfinancieren tegen lagere lasten

Herfinancier een zakelijke lening of zakelijk krediet en verander daarmee de condities van een lening. Zo betaal je bijvoorbeeld een lagere rente. Dit is een uitkomst als je een dure lening had in een periode van liquiditeitsproblemen. Of als je groeigeld hebt verkregen door gebruik te maken van factoring en nu voor een andere financieringsvorm kiest.

4. Financieren op basis van inventaris

Jouw financier haalt zekerheid uit de waarde van de voorraden, vorderingen en geldmiddelen. Op basis van de aanwezige inventaris kun je liquiditeit krijgen. Daarmee bekostig je vaste lasten en werkkapitaal.

5. Garantie Ondernemersfinanciering corona

Je krijgt sneller een lening gehonoreerd dankzij de Garantie Ondernemingsfinanciering Corona (GO-C). Daarmee kan de bank 80 of 90 procent staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen. Dat verkleint het risico van de bank en biedt jou dus meer mogelijkheden.

Een financieel adviseur brengt jouw opties voor zakelijke leningen in kaart:
knop