Financieringen

Wat zijn de taken van een angel investor?

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media

Een business angel of angel investor kun je vergelijken met een investeerder die aandelen koopt van je bedrijf. Het grootste verschil is dat deze niet alleen aandelen in je bedrijf overneemt. Een angel investor is zelf ook ondernemer geweest en helpt je met de bedrijfsvoering. Daarnaast geeft hij advies over hoe je je onderneming tot een succes kan maken.

Start-ups

Angel investors hebben vaak interesse in een jong bedrijf of start-up. De reden hiervoor is dat deze ondernemingen de potentie hebben om snel te groeien. Op deze manier kunnen ze sneller successen boeken dan bij een bedrijf dat al een duidelijke bedrijfsvoering heeft. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat een bedrijf innovatief is en de mogelijkheid er is om snel te groeien door veel omzet te behalen. Deze investeerders geven vaak de voorkeur voor een onderneming uit hun eigen regio.

Hoe gaat een angel investor te werk?

Over het algemeen investeren ze in een onderneming waar ze veel kennis van hebben. Zo zal een investeerder met kennis in de financiële sector vaak ook investeren in een soortgelijke onderneming. Ze kijken ook vaak naar de concurrentie, potentie en de diensten die een onderneming levert.

Een angel investor koopt aandelen van je bedrijf, maar helpt met bedrijfsvoering zodat je onderneming een succes wordt.

Hoe zoek je een Angel investor?

Om op zoek te gaan naar een angel investor is het belangrijk dat je je bedrijf goed op de kaart zet. Zo moet de investeerder de meerwaarde ervan inzien om in je onderneming te investeren. Hiervoor is een goede pitch belangrijk waarbij de sterke punten van je onderneming naar voren komen. Ook moet je potentiële investeerders laten zien wat de toekomstige winsten kunnen zijn van het bedrijf wanneer er geïnvesteerd wordt op deze manier zal een investeerder eerder geneigd zijn om te willen investeren en bijdragen aan je onderneming.

knop

Wat voor lening?

Er zijn verschillende leningen die een angel investor een ondernemer kan bieden. Dit kan in de vorm zijn van een achtergestelde lening, een aandeleninvestering of een combinatie van beiden. Een angel investor richt zich meestal op een besloten vennootschap. Dit betekent wanneer het bedrijf succesvol is ze veel winst kunnen maken, maar het risico is er dat ze het geld verliezen wanneer het niet goed gaat met het bedrijf.

Het rendement en advies

Het rendement is belangrijk voor een angel investor om te kunnen blijven investeren. De gefinancierde onderneming moet wel winstgevend zijn. Daarnaast vindt hij het een uitdaging om je te kunnen helpen je business te laten groeien. Hij helpt je door van goed advies te voorzien en de goede connecties die hij heeft en begeleiding om jou succesvol te laten zijn.

Daarnaast is een goede band tussen de ondernemer en de investeerder nodig om het bedrijf een succes te laten worden. Deze moeten namelijk samen beslissingen maken over de bedrijfsvoering, hierbij is een goede balans nodig tussen de twee partijen. Het is niet de bedoeling dat de investeerder je hele bedrijf over neemt dus blijf met elkaar in gesprek over het beleid van de organisatie.

Investeringsbedragen

De investeringsbedragen van een business angel liggen meestal tussen de 50.000 en 750.000. Ze willen je bedrijf dan ook niet volledig overnemen maar zorgen dat er winst behaald wordt waar zij in mee kunnen delen. Het komt ook steeds meer voor dat het een groep van investeerders betreft. Zo kunnen ze het risico van de investering spreiden en kunnen ze gebruik maken van elkaars netwerk en kennis.

knop
Lees ook deze best practices
Blijf op de hoogte van de laatste updates