Financieringen

Als private equity een optie voor jouw bedrijf is

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Of het nu gaat om miljarden of honderdduizenden euro’s: een lening of investering door bijvoorbeeld een business angel is bijna altijd onderdeel van jouw bedrijfsfinanciering. En omdat – op de banken na – private equity de grootste financieringsvorm van het mkb is, is de kans groot dat die term de revue al eens is gepasseerd. Nog in de overweging? Zet de voor- en nadelen eens tegenover elkaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Wat is private equity

Private equity ofwel privaat vermogen betreft investeerders die geld steken in bedrijven, maar dit buiten de aandelenbeurs om doen. Wanneer je op zoek bent naar een partij die je onderneming financiert en daarbij je positie versterkt, kan private equity een optie zijn.

Private equity is een verzamelnaam voor verschillende financieringsvormen. Buy-outs en venture capital zijn de twee belangrijkste varianten. Bij een bedrijfsovername of buy-out verkrijgt het PE-fonds meestal een meerderheidsbelang in ruil voor de investering. Bij venture capital wordt geïnvesteerd met risicodragend vermogen in startups of opkomende bedrijven.

Rendement en risico private equity

Private equity is risicodragend vermogen. Het is geld dat via uitgifte van aandelen in een onderneming zit. Deze aandelen kunnen meer of minder waard worden. Dat risico is voor de financier die aandeelhouder is. Daar tegenover staat de kans dat de aandelen meer waard worden, omdat jouw bedrijf groeit. Het verdienmodel van private equity is vaak het verkopen van de aandelen voor een hoger bedrag.

Private equity-firma’s hebben vaak als doel een bedrijf te verbeteren door erin te investeren, om vervolgens winst te maken wanneer het aandeel weer verkocht wordt.

Voordelen private equity

Een beursgenoteerd bedrijf kan extra aandelen beschikbaar maken als het geld nodig heeft. Een bedrijf dat niet actief is op de beurs, kan dat niet. Private equity is dan een optie. Ondernemers doen een beroep op dit privaat vermogen als er flink budget nodig is, zoals in een groeifase, reorganisatie of doorstart.

Een tweede voordeel is dat je niet alleen geld krijgt bij private equity. Je profiteert ook van het netwerk, de kennis en ondernemingservaring van de investeerder. Die zet dit namelijk meestal actief in voor de groei van jouw bedrijf. Zo worden zijn aandelen meer waard. En dat is gunstig als de investeerder ze weer verkoopt.

Profiteer van private equity

Start jij met een innovatieve onderneming met relatief hoog risico? Dan is private equity een optie. In deze ondernemingsfase is de kans op exponentiele groei nog groot en hier zijn investeerders dol op. Private equity biedt ook mogelijkheid bij de groei van niet-beursgenoteerde ondernemingen via bijvoorbeeld een overname. Maar ook bij een Management Buy Out (MBO) en een Management Buy In (MBI).

Nadelen private equity

Een private investeerder wordt net als andere investeerders, aandeelhouder. Vooral als het om een flink aandeel gaat, kan het zijn dat de investeerder een bepaalde vorm van zeggenschap vraagt. Dit kan goed uitpakken maar soms kleven er ook nadelen aan. Zoals dat de werknemers te maken krijgen met bepaalde werkwijzen of regels.

Onder meer in de volgende Nederlandse bedrijven werd private equity gestoken:

                        

 

Bekijk met hulp van een deskundige of private equity geschikt is voor jouw onderneming.

Neem hier contact op

Lees ook deze Best Practises
Ondernemingskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!