Financieringen

Zo doet de coronacrisis geen afbreuk aan jouw pensioenkapitaal

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

De coronacrisis gooit roet in heel wat eten. Waaronder jouw plan om vermogen op te bouwen voor een eigen pensioenpot. De beurzen dalen en hoewel je niet in paniek aandelen wil verkopen, doe je er niets aan als jouw pensioen- of lijfrentekapitaal vrijkomt. Slim investeren en voorkomen dat je inlevert, doe je met de volgende tips.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Zit je nog een jaar of 5 van de pensioengerechtigde leeftijd af? Hevel je kapitaal nu over naar een defensief fonds. Zo verklein je het risico op jouw pensioenkapitaal want deze koers wordt niet beïnvloed door economische schommelingen.

Vrijkomend pensioen

Gedaalde beurzen maken dat jij jouw pensioen niet voor 2 ton, maar voor 165.000 euro  moet aankopen. Beleg je in een pensioenpolis met vaste einddatum? Dit zijn jouw opties:

1. Vast pensioen

Met het vrijgekomen bedrag koop je een vast pensioen aan. Je uitkering wordt lager maar er bestaat geen onzekerheid meer over de hoogte van het bedrag dat je krijgt.

2. Hoog-laag pensioen

Een hoog-laag pensioen is de tweede optie. Je ontvangt de eerste 5 of 10 jaar een hogere uitkering dan de jaren daarna. Door de lage beurskoersen lever je weliswaar wat in, maar je hebt in de actieve jaren waarschijnlijk geen liquiditeitsproblemen.

3. Pensioen beleggen

Een variabel pensioen is in coronatijden ook zeer interessant. Hiermee kun je doorbeleggen. Alleen jouw pensioen voor het eerste jaar wordt vastgezet. Met het overige kapitaal stap je opnieuw in. Als na een jaar blijkt dat de koersen stijgen, profiteer jij mee.

Niet alleen je eigen pensioen om rekening mee te houden maar ook dat van jouw collega’s? De pensioensector steekt een helpende hand uit naar werkgevers die getroffen zijn door de maatregelen tegen het coronavirus. Meld je daarvoor bij de Corona-desk van Pensioenfonds Detailhandel. Regel daar:

  • Een soepeler betalingstermijn
  • Een coulanter invorderingsbeleid bij het innen van premies

Pensioen uitstellen

Met een flexibele einddatum heb je ook een interessante optie om zo min mogelijk in te leveren op het gesprokkelde rendement. Nu de beurzen zijn gekelderd houd jij bij voorkeur jouw aandelen vast tot ver nadat de te verwachtte stijging weer is ingezet. Maar als je pensioenpolis of lijfrente de einddatum bereikt, worden jouw aandelen verkocht en maakt de verzekeraar de eindbalans op. Ga in overleg met je verzekeraar en stel het moment van verkoop uit.

Zeker zijn van kapitaalbehoud in crisistijd? Stop jouw vermogen in veilige spaarproducten als een spaarrekening of – deposito. Het rendement is laag maar dat geldt ook voor de impact die welke crisis dan ook erop heeft.

Kapitaalbehoud

Bij veilige spaarproducten geldt behoud van kapitaal. Banken en verzekeraars moeten bij een correctie van de financiële markten jouw spaargeld kunnen terugbetalen. Daarom leggen zij een knop aan. Bovenop die buffer geldt ook een depositogarantie van 100.000 euro per bank en per persoon voor spaargeld. Gaat jouw bank failliet dan keert de overheid jouw spaarrekening tot 1 ton uit.

Kies met hulp van een deskundige de beste regeling voor jouw situatie:
knop
Lees hier meer best-practises van onze ondernemers
Ondernemingskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!