Financieringen

Wat is factoring en hoe werkt het?

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Factoring is een alternatieve vorm om hun onderneming te financieren. Bij deze vorm van financiering betaalt een 3e partij de ondernemers zzp’ers en MKb’ers binnen 24 uur uit. Op deze manier kunnen zij snel over hun geld beschikken. Dit wordt gedaan door middel van een factoring bedrijf. Het betekent dan ook letterlijk dat de facturen direct worden uitbetaald.

American factoring

Er zijn verschillende soorten factoring en een ervan is American factoring. Bij deze vorm worden er kosten per factuur in rekening gebracht. Hierdoor wordt het mogelijk om factoring in te zetten voor een factuur of een debiteur. Dit maakt het een flexibele vorm van financiering. Je zal bij deze vorm ook nooit te veel betalen omdat je per factuur betaalt.

Traditional factoring

Een andere vorm van factoring is traditionele factoring. Hierbij word je hele debiteurenportfolio uit handen genomen. Je betaalt een percentage van je omzet aan het factoring bedrijf. Het grote voordeel is dat het factoring bedrijf alle administratieve werkzaamheden op zich neemt. Het nadeel is dat je verplicht bent om elke factuur naar het factoring bedrijf te sturen waardoor het niet flexibel is.

Het gebruik maken van een factoring bedrijf heeft voor en nadelen!

De voor en nadelen van factoring

Wanneer je onderneming een groeifase meemaakt zijn de voordelen van factoring dat je sneller over je geld kunt beschikken. Dit zijn vaak struikelblokken die groei in de weg staan wanneer je niet over liquide middelen kunt beschikken. Daarnaast hoef je niet om te kijken het debiteurenbeheer het factoring bedrijf zorgt ervoor dat dit geregeld wordt.

Er zijn niet alleen maar voordelen verbonden aan het gebruik van factoring. Een nadeel is dat er hoge kosten verbonden zijn aan de samenwerking met een factoring bedrijf. Dit is dus niet altijd de beste oplossing voor elke organisatie. Daarnaast vragen ze veel informatie voordat ze over kunnen gaan tot factoring. Ze hebben niet altijd het juiste gevoel bij de klant en dit kan de relatie met de klant dan ook beschadigen.

Alternatieven voor factoring

Mocht de liquiditeit geen probleem zijn dan zijn er genoeg alternatieven voor factoring. Wanneer er toch sprake is van een risico dan kan een kredietverzekering een beter alternatief zijn. Hierbij doe je het debiteurenbeheer helemaal zelf. Mocht er dan niet worden betaald en er te weinig liquide middelen zijn, dan kan de kredietverzekering een uitkomst bieden en kunnen vorderingen worden overgedragen aan een incassobureau. Mocht dit niks opleveren dan is de vordering verzekerd en is het risico goed afgedekt.

Wil je meer informatie over factoring?
knop
Lees ook deze Best Practises