Financieringen

Zo zorg je voor een betere cashflow van je onderneming

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Het verschil tussen wat er binnenkomt en er uit gaat, is de cashflow van een onderneming. De cashflow laat zien wat er daadwerkelijk verdiend wordt door de onderneming. Verwar cashflow overigens niet met winst. Dit zijn twee verschillende begrippen. Zo is winst het verschil tussen omzet en kosten en is cashflow het verschil tussen inkomsten en uitgaven. Cashflow wordt altijd berekend over een maand of jaar. Bij winst wordt niet altijd naar een bepaalde periode gekeken.

Positief of negatief

De cashflow kan positief of negatief zijn. Wanneer het positief is, wil dat zeggen dat er meer in de onderneming binnenkomt dan eruit gaat. In dit scenario kunnen bijvoorbeeld leveranciers worden betaald en werknemers worden uitbetaald.

Bij een negatieve cashflow gaat er meer uit de onderneming dan dat er geld binnenkomt. Dit is niet zozeer meteen iets slechts. Wanneer je bijvoorbeeld een grote investering hebt gedaan, kan het zijn dat je cashflow in dat termijn negatief is. Uiteindelijk zal de investering geld op gaan leveren en is je cashflow zo weer positief. Is dat niet het geval, dan zul je er voor moeten zorgen dat er meer geld binnenkomt. Op de lange termijn kan het namelijk gaan betekenen dat schulden niet meer afbetaald kunnen worden en in het ergste geval de onderneming failliet gaat.

knop

Verwar cashflow overigens niet met winst. De cashflow laat zien wat er daadwerkelijk verdiend wordt door de onderneming.

Hoe bereken je het

Het berekenen van de cashflow is eigenlijk zeer eenvoudig. Haal van de inkomende geldstroom de uitgaande geldstroom. Zorg er wel voor dat echt alles wordt meegerekend. Wat nog wel eens wordt vergeten zijn; contant geld, kapitaalaflossingen, de nog te betalen belastingen en inkomsten uit beleggingen.

Betere cashflow

Maak een cashflowprognose. Of te wel een inschatting over de cashflow in de nabije toekomst.

Houd tijdens het maken van een cashflowprognose rekening met hetgeen dat de cashflow kan beïnvloeden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er per seizoen een verschil zit in de cashflow.

Betaal crediteuren later. Dit hoeft niet altijd te werken voor een betere cashflow, maar het kan in sommige gevallen voordeliger zijn voor de cashflow om wat meer krediet van leveranciers te hebben.

Verhoog de omloopsnelheid van de voorraad van de onderneming. Dit is de basis van de inkoopstrategie en als deze snelheid hoog ligt zal er meer cash worden vrijgespeeld.

Zorg dat klanten zo snel mogelijk betalen. Hoe korter het betalingstermijn des te beter het voor de onderneming is.

Probeer de betaal manieren voor klanten zo makkelijk mogelijk te maken. Door klanten meerder mogelijkheden te bieden hoe zij kunnen betalen, zullen ze ook eerder de rekening betalen.

knop
Lees ook deze Best Practices