Digital

Verbeter in 5 stappen de digitale veiligheid van jouw onderneming

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Zowel kleine als grote ondernemingen zijn vaak het doelwit voor internetcriminelen. Zo wordt bij deze bedrijven geprobeerd geld of data te stelen. Het is logisch dat je als ondernemer vaak te druk bezig bent met andere dingen en daardoor te weinig rekening houdt met de cyberveiligheid van jouw bedrijf. Toch blijft het belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn.

Met deze 5 stappen kan ook jij als ondernemer zonder IT-kennis de digitale veiligheid van jouw bedrijf verbeteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Stap 1: Verbreed jouw kennis over internetcriminelen

Bij cybercriminaliteit komt meer kijken dan alleen phishing e-mails en onveilige USB-sticks. Naast e-mail hebben internetcriminelen nu ook whatsapp als kanaal gevonden voor hun malware en ransomware. Er zijn nog veel meer manieren waarop deze criminelen te werk gaan. Het is dus belangrijk om online wat onderzoek te doen naar verschillende manieren waarop jouw bedrijf online gevaar loopt.

Cybercriminaliteit heeft vaak langdurige gevolgen voor de winst, de activiteiten en de reputatie van het bedrijf.

Daarbij is het ook handig om de media in de gaten te houden over nieuwe manieren van cybercriminaliteit. Door op deze laagdrempelige manier je kennis over internetcriminelen te vergroten ben jij meer bewust van de digitale veiligheid van jouw onderneming.

7x Digitalisering. Lees hier alles over hoe digitalisering jouw onderneming naar het volgende niveau kan brengen.

Stap 2: Maak digitale veiligheid een hoofdzaak in jouw bedrijf

Veel ondernemers schatten de kans dat hun eigen onderneming het slachtoffer wordt van een cyberaanval klein in. Maar dit is onterecht, want cybercriminaliteit komt vaker voor dan diefstal. Zowel kleine als grote onderneming worden getroffen door cybercriminaliteit. Juist wanneer digitale veiligheid als een bijzaak wordt gezien in plaats van een hoofdzaak wordt jouw bedrijf een makkelijk doelwit voor internetcriminelen. Maak de urgentie van digitale veiligheid daarom zowel bij jezelf als bij je werknemers bekend.

Zorg ervoor dat jouw onderneming bewust bezig blijft met cybercriminaliteit

Stap 3: Onderzoek de risico’s voor jouw onderneming

Op wat voor manier loopt jouw onderneming het meeste risico van cybercriminaliteit? Het is belangrijk om de kwetsbaarheid van jouw onderneming te onderzoeken. Breng in kaart welke virtuele systemen, websites en applicaties jouw onderneming gebruikt en waar mogelijke problemen liggen.

Bij Allianz kun je een Cyber Risicoscan uitvoeren die jou in 10 minuten verteld welke risico’s jouw bedrijf loopt op gebied van cybercriminaliteit. Via de mail ontvang je een verslag van deze scan met daarin de risico’s en wat handige tips. Met deze informatie kun je meteen aan de slag om de digitale veiligheid van jouw onderneming te verbeteren.

 

Stap 4: Bij gebrek aan kennis vraag hulp aan een expert

Wanneer je zelf weinig kennis van IT hebt kan het slim zijn om sommige zaken uit te besteden. Laat een expert de cyberveiligheid van jouw bedrijf verbeteren zodat internetcriminelen weinig kans maken. Door de digitale veiligheid door een externe partij aan te laten pakken hou jij meer tijd over om te focussen op de dagelijkse zaken van jouw onderneming.

 

Als ondernemer bezit jij een grote hoeveelheid gezond verstand en juist dit gaat je helpen om internetcriminelen te slim af te zijn.

Stap 5: Gezond verstand is het halve werk

Door jouw gezond verstand te gebruiken kun jij veel risico’s van cybercriminaliteit voorkomen. Zo weet jij dat je moet kiezen voor veilige apparatuur, dat je goed moet omgaan met gevoelige informatie en dat niet iedereen zomaar toegang moet krijgen tot data.

Door te luisteren naar je onderbuikgevoel en te vertrouwen op je eigen gezonde verstand ben jij al goed op weg met de digitale veiligheid van jouw onderneming.

Weten hoe je kosten kunt besparen dankzij een passende connectivity-oplossing? Dat lees je hier.

Meer artikelen voor jou

Wij van Ondernemingskansen helpen ondernemingen om hun kapitaal te laten groeien of beter te besteden. Dit doen wij door middel een netwerk van specialisten die veel kennis hebben uit het werkveld en anderen daarmee willen helpen. Heb jij vragen over bedrijfsovernames, financieringen, digital, mobiliteit, corona of eventueel een ander onderwerp? Laat het ons vrijblijvend weten!

knop
Ondernemingskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!