Corona

Zo vang jij jouw liquiditeitsproblemen door corona op

Leestijd 3 minuten
Ondernemingskansen
Auteur

Door trage toeleveringsketens, afnemende klandizie en thuiswerkend personeel lopen jouw inkomsten rap achteruit. In crisistijd heb jij als ondernemer acute behoefte aan liquide middelen. De eerste helft van dit jaar overleefde je door financiële hulp van de overheid maar je beseft ook dat de echte klap pas na corona komt. Voorkomen gaat niet, goed voorbereiden wel. Dit kun je doen.

Reken je niet rijk

Je hebt minder debiteuren en te maken met omzetdaling. Daar staat tegenover dat de voorraden nagenoeg stilliggen. Doordat jij goede afspraken met leveranciers maakte, valt die kostenpost weg. Tegelijkertijd zing je deze economische recessie een heel eind uit door gebruik te maken van verschillende ondernemersregelingen . Je lijkt de crisis zonder al te veel kleerscheuren uit te komen.

Of niet. Als de economie aantrekt en jouw voorraden weer groeien, moet je onder meer die groei financieren. Krediet waar je in moeilijke tijden op leunde, moet afbetaald worden. En ondertussen schreeuwen jouw vaste kostenposten om aflossing. Je krijgt te maken met een dubbel financieringsprobleem. Realiseer jij je dat nu, dan kun je nog slim gebruik maken van extra financiering. Zo ga je te werk.

Maak een liquiditeitsprognose

Maak een financieel plan met een begroting. Iedereen snapt dat jouw dagelijkse business nu alle tijd opslokt. Door nu in een goed plan te investeren, schat jij risico’s op lange termijn beter in. De bank kent eerder een lening toe omdat je inzicht kunt geven in jouw financiële huishoudboekje van 2021.

Dit staat er in jouw prognose:

  • Maak een begroting per week en werk niet verder dan 13 weken vooruit.
  • Breng kosten voor exploitatie en voorraden in kaart.
  • Specifieer je inkomende en uitgaande cashflow zo nauwkeurig mogelijk.
  • Vergelijk de eindstand per week met het bedrag op de rekening of de kredietlimiet. Zo zie je problemen op tijd aankomen.
  • Maak onderscheid tussen liquiditeitsproblemen door groei en die zijn veroorzaakt door de gevolgen van de coronacrisis.
  • Reken verschillende scenario’s door. Zo krijg je zicht op de inkomsten en uitgaven en bepaal je eenvoudiger de juiste maatregelen.

Vraag op tijd financiering aan

Een langlopende lening aanvragen om dat tweede bedrijfspand te openen nu iedereen weer naar kantoor komt? Grote kans dat de bank dat niet financiert: het risico staat niet in verhouding met de rente nu jouw kostenposten groeien. Vraag financiering dus niet aan als de economie aantrekt. Doe dat eerder. Leg jouw prognose voor aan de bank. Die is essentieel bij het aanvragen van extra kredietruimte of een lening.

Optimaliseer jouw factureringsproces

Besteed jouw facturen uit door middel van factoring. Zo komen er snel liquide middelen vrij. Factureer ook kleine bedragen en voorkom verzamelfacturen. Zorg voor een zo kort mogelijk termijn tussen levertijd en het verzenden van de factuur. Spreek korting af voor opdrachtgevers die snel betalen. Zo werk je ook nog eens aan klantenbinding.

Zo draagt een sterk debiteurenbeleid bij aan groei

Wees nauwkeurig op inkoop

Heb jij een voorraadhoudende onderneming? Vraag je af of normale inkoopvolumes nodig zijn. Vanwege de crisis nam deze af. Inventariseer hoe snel de vraag stijgt en pas daar de inkoop op aan. Maak eventueel afspraken met jouw leveranciers. Door dit strak te managen, bespaar je een hoop onnodige uitgaven.

Een financieel adviseur stelt met jouw input een overzichtelijke liquiditeitsplanning op:
knop