Bedrijfsovernames

De overnameprijs voor jouw bedrijf: ga je voor maximaal of optimaal

Leestijd 4 minuten
Hans-Odijk
Auteur

Volg ons op social media!

Een belangrijke stap bij de overdracht van jouw onderneming is het bepalen van de overnameprijs van jouw bedrijf. Ga je voor het maximale of optimale of kies je voor een combinatie daarvan? En welke factoren neem jij mee in jouw overwegingen? Wij nemen de belangrijkste afwegingen met je door.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Maximalisatie is gericht op het opzoeken van de grens. Jij wilt een zo hoog mogelijke verkoopprijs voor jouw onderneming. De focus ligt bij maximalisatie vaak op één aspect (de aankoopsom) en jij laat zaken als de filosofie achter de bedrijfscultuur buiten ogenschouw. Een hoge overnameprijs voor jouw bedrijf staat op de eerste plaats.

Optimalisatie gaat meer over duurzame beslissingen nemen en compromissen sluiten. Je neemt bijvoorbeeld de belangen van jouw stakeholders mee naar de onderhandelingstafel. In het geval van optimalisatie is de match tussen de koper en de verschillende facetten van het bedrijf van veel groter belang dan de prijs. In plaats van uitsluitend naar het hoogste bod te kijken, verdiep jij je in de achtergrond van de overnamekandidaten. Je kijkt vanuit beide perspectieven, koper en verkoper, naar de deal.

Maximalisatie leidt niet vaak tot een afgeronde deal. Optimalisatie zorgt wel voor een geslaagde bedrijfsovername.

Maximalisatie en uitblijven akkoord

Ga je voor maximalisatie van de verkoopprijs, dan kijk je automatisch minder aandachtig naar de wensen van jouw overnamepartner. De kans op een geslaagde deal wordt kleiner. Naast dat je prijstechnisch minder snel op één lijn zit, wijst de due diligence al snel uit dat zaken als bedrijfsculturen of beleid botsen.

Een koper heeft altijd een eigen strategische inbreng. Heb je te maken met een strategische koper die jouw Nederlandse formule ook in het buitenland kan voortzetten? Dan is de toekomstige winstgevendheid door uitbreiding van de markt misschien wel torenhoog. Hij zal een overnameprijs voor jouw bedrijf neerleggen die de bieding van jouw andere potentiële kopers altijd overtreft. In zo’n geval pakt maximalisatie goed uit.

Optimalisatie en de belangen van derden

De juiste match is een belangrijk onderdeel bij optimalisatie. Een deal sluit je dan bijvoorbeeld met een opvolger uit het personeel. Dat kan een lid van het managementteam zijn dat precies weet hoe jouw bedrijf voortgezet moet worden. In dat geval spreek je van een management buy out.

Benut jij je goodwill al optimaal? Lees dit artikel om erachter te komen.

Ondernemers die voor optimalisatie gaan, kijken niet alleen naar de belangen van aandeelhouders maar ook naar de belangen van bijvoorbeeld personeel en leveranciers. In de onderhandelingen worden deze wensen meegenomen.

De juiste match tussen koper en verkoper

Als ondernemer wil jij jouw onderneming goed achterlaten. Je zorgt voor een balans tussen de passiva en activa en optimaliseert bedrijfsprocessen. Dan zoek je een passende overnamekandidaat. Bij optimalisatie komt het voor dat de verkoper voor een andere partij kiest dan aanvankelijk het plan was. Zo stemt de verkoper in eerste instantie niet in met het lagere bod van de koper maar als de overnamepartner wel dezelfde branchekennis en visie op personeelsbeleid heeft, leidt dit wellicht alsnog tot een akkoord. In de regel is het dan ook zo dat bij optimalisatie de materiële prijs lager ligt.

Maximalisatie binnen optimalisatie

Ben jij op zoek naar een balans tussen maximalisatie en optimalisatie? Focus dan op een koper die aansluit bij jouw bedrijfsvisie maar dwing zo optimaal mogelijke randvoorwaarden af. Spreek desnoods een earn-out regeling af waardoor een deel van de overnameprijs van het bedrijf jou nog tegemoetkomt wanneer de nieuwe eigenaar specifieke resultaten behaalt in een bepaalde periode na de transactiedatum.

Alles weten over bedrijfsovernames? Lees hier onze best-practices voor en door ondernemers >

Minimaliseer de kans dat je nog jaren verbonden blijft aan jouw onderneming met hulp van een overname-adviseur.
knop
Meer artikelen over bedrijfsovernames
Ondernemingskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!