Bedrijfsovernames

Is jouw accountant wel de juiste vertrouwenspersoon bij een overname?

Leestijd 4 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Het lijkt een logische stap om jouw accountant in een vroeg stadium volledig op de hoogte brengen van de ophanden zijnde overname. Maar mogelijk komt het de transactie ten goede als je dit pas in een latere fase doet. Een bedrijfsovername is een intensief traject waar alleen een team van specialisten jou succesvol door weet te loodsen. Jouw accountant hoort in dat team thuis, maar wees er wel zeker van dat je hem de juiste rol toebedeelt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

Belangen van een accountant

De accountant is een belangrijk onderdeel van het team dat jij om je heen verzamelt tijdens een bedrijfsovername. Hij analyseert de cijfers van het overnamedoelwit en is betrokken bij de waardebepaling en het boekenonderzoek. Maar hij is geen onafhankelijke speler.

In de regel heeft de koper namelijk een eigen accountant. Nadat jij jouw onderneming hebt verkocht, is jouw accountant zijn opdracht of in ieder geval een waardevolle klant kwijt. Dat zorgt voor tegenstrijdige belangen.

“Betrek de accountant niet vanaf het allereerste moment bij de overname. Pas als het informatiememorandum is opgesteld, is de expertise van jouw accountant van belang, bijvoorbeeld bij het bepalen van de verkoopprijs.

Carlo Korssen - Cofounder en CEO van Indicia

Expertise in cijfers

Natuurlijk is jouw accountant zeer bedreven in het opstellen van de jaarrekeningen en het uitvoeren van de financiële administratie van jouw bedrijf, maar dat maakt hem nog geen overnamespecialist. Een overname gaat over compromissen sluiten en bruggen bouwen tussen de belangen van de koper en verkoper. Een accountant heeft die onderhandelingskwaliteiten en dat strategisch inzicht wellicht niet.

Alles weten over bedrijfsovernames? Lees hier onze best-practices voor en door ondernemers >

Samenstellen van het juiste team

Jij zoekt een geschikte overname-adviseur die zowel psycholoog, strateeg, procesvormer als projectmanager is. Deze adviseur begrijpt jouw emotionele betrokkenheid en weet de intenties van de potentiële koper op waarde in te schatten. Hij is aanvoerder van jouw team en zet de juiste stappen op het juiste moment.

Liever een onafhankelijke en deskundige adviseur? Accountantskantoren hebben vaak een aparte afdeling corporate finance. Daar vind je overname-adviseurs die jouw bedrijfsovername door de bril van een accountant bekijken. Deze specialisten hebben naast ervaring meer emotionele afstand en zijn vooral gemotiveerd om een transactie te bewerkstelligen; zij hebben niet perse jouw belang voor staan.

De perfecte rol voor jouw accountant

Betrek jouw accountant actief bij de overname met zeer gerichte taken. Het aanleveren van exacte cijfers, het opstellen van de prognose of het opmaken van de balans zijn zaken die binnen zijn expertise passen. Spreek met hem af wat zijn rol wordt na de overname. Ook na de verkoop kan hij jouw penningmeester blijven. Zo weet hij waar hij aan toe is.

Met het juiste team aan deskundigen heeft jouw overname meer kans van slagen:
knop
Lees hier meer best-practises van onze ondernemers
Ondernemingskansen
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!