Bedrijfsovernames

Van afgebroken deal naar kansen in crisistijd

Leestijd 3 minuten
Auteur

Volg ons op social media!

Een stabiele cashflow en stijgende bedrijfsresultaten zijn essentieel voor een goede verkoopbaarheid van jouw bedrijf. Maar in crisistijd lopen de marges terug en stapelen de liquiditeitsproblemen zich op. Dat maakt dat jouw potentiële koper de transactie afbreekt. Jij kunt dit voorkomen door in te spelen op de invloed die de crisis op het overnametraject heeft. Neem deze 3 punten van aandacht mee om kansen te creëren in de crisistijd.

Zo financier jij liquiditeitsproblemen door corona >

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers!

1. Bindende intentieovereenkomst

De intentieverklaring is de basis van jullie onderhandelingsgesprekken. In risicovolle tijden is het nog belangrijker dat je terug kunt vallen op deze overeenkomst. Wil de koper de onderhandelingen afbreken? Dan moeten in de intentieovereenkomst afspraken staan die de afbreuk van de bedrijfsovername legitimeren.

Neem deze garanties op in de intentieovereenkomst:

  • Een break-fee ofwel een boete bij het afbreken van de onderhandeling.
  • Eventuele andere compensaties en de hoogte daarvan.
  • De looptijd van de intentieverklaring.

2. Due diligence

In deze fase van het overnameproces doet de koper onderzoek naar jouw onderneming en wordt bekeken of het bedrijf de verkoopprijs waard is. De overnamepartner brengt de risico’s die aan de overdracht vastzitten, in kaart. Als verkopende partij doe je er goed aan om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor jouw bedrijf in een nauwkeurig overzicht vast te leggen.

Neem deze informatie in de onderhandeling mee en probeer de kosten te delen. Zo houd je een stevige vinger in de pap en bewijs je de koper een dienst: ook voor hem of haar is het winst als het bedrijf zo goed mogelijk blijft draaien.

Crisistijd is hét moment om te reflecteren op jouw bedrijfsvoering en hier actie op te ondernemen. Optimaliseer bedrijfsprocessen, onderzoek welke afdelingen efficiënter ingericht kunnen worden en organiseer daar een online meeting of training voor. Je werkt actief aan waardeontwikkeling en laat zien dat jouw bedrijf ook een crisis doorstaat. En er misschien zelfs sterker uitkomt.

3. Gevolgen earn-out

Is jouw earn-out regeling gebaseerd op cijfers van 2020? Breng dan de financiële effecten van de coronacrisis in kaart en onderhandel over een andere termijn. Is er ruimte om de earn-out te gronden op bijvoorbeeld de laatste drie jaar? Leg die wijziging dan vast. Je voorkomt zo dat het bedrag dat het bedrag dat jij aanvullend op de verkoopprijs ontvangt, te laag is door de actuele omstandigheden.

In de crisistijd kunnen naast nadelige gevolgen ook kansen ontstaan. Gedwongen verschuivingen in het businessmodel hebben voordelige gevolgen zoals een nieuwe afzetmarkt, gespreide sourcing of meer flexibiliteit in de inzet van personeel.

Goed nieuws als jij jouw verkoopwens in crisistijd niet kunt loslaten: het brengt ook nieuwe kansen, door de daling van de aandelenkoersen daalt de rente nog verder. Daarmee is de kans groot dat beleggers zoals pensioenfondsen in zwaar weer zitten. Alternatieve beleggingscategorieën zoals private equity worden daardoor voor hen interessant. En zij gaan op hun beurt op zoek naar mooie bedrijven om geld in te investeren. Jouw onderneming bijvoorbeeld.

Overnemen of overgenomen worden? Lees hier alles over bedrijfsovernames in relatie tot jouw onderneming >

Lees ook deze Best Practises
Ondernemingskansen
Wij delen graag met jou onze drie ultieme tips om kansen te creëren in crisistijd. Download ons E-book!